Plantering av sparris

Sätter du några sparrisplantor på din egen tomt kan du skörda egen sparris under många år framöver. Att kunna plocka dessa primörer direkt in till köket är en lyx. Egen sparrisodling är alltså väl värd att prova. Här berättar vi om hur du gör.

Sparrisplantor kan levereras dels som barrotade plantor, dels i kruka. Oavsett planttyp så går själva planteringen i princip till på samma sätt.

Välj odlingsplats
Mycket sol
Sparrisen vill ha mycket sol. Välj alltså en solig plats för din sparrisodling.

Vacker växt – ute och inne
Sparrisen är en ganska hög (1-2 meter) och vacker växt med ibland röda fina bär. Den blir därför inte bara en växt som ger dig läcker mat, utan sparrisen blir också en dekorativ prydnad på tomten. Värt att tänka på att den också fungerar som en häck. Tänk alltså på detta när du väljer odlingsplatsen.
Vissa sparrissorter gör sig fint även som snittväxt. Du kan alltså plocka in växten och sätta buskskotten i vas.

Förbered ditt sparrisland
Förbered din sparrisrabatt med att skapa en lätt men näringsrik jord. Strandväxten sparris vill gärna växa i "potatisjord", en tung lerjord passar alltså sämre. Jorddjupet bör vara minst en halv meter, gärna mer.
Se också till att ha ett så ogräsfritt land som möjligt. Särskilt viktigt är det att "utrota" fleråriga ogräs som kvickrot, kirskål med flera innan du planterar dina sparrisplantor.

Dra upp en fåra i jorden som är knappt två decimeter djup och två decimeter bred. Vattna gärna rikligt i fårans botten. Därmed är jorden och odlingsytan förberedd.

Sparrisplantor som odlats i kruka kan planteras under både våren och sommaren. Barrotsplantor är däremot mer känsliga för uttorkning och de måste i jorden tidigt på våren. (Barrotsplantering och sortval kan du läsa om här: Sparrisplantering på Näset 2012.

Så här planterar du
Innan du planterar den krukodlade plantan bör du vattna igenom krukan ordentligt. Använd ljummet vatten och gör det några timmar eller en halv dag innan planteringen. (På samma sätt bör man lägga barrotade plantor i vatten före planteringen).

Ta sedan försiktigt plantan ur krukan genom att vända krukan upp och ned. Om någon rotdel fastnar i krukans dräneringshål är det bättre att försöka skära upp krukan än att klippa av roten.

Försöka att behålla jorden runt rötterna samtidigt som du försiktigt rätar ut rötterna. Placera sedan omgående plantan i din förberedda sparrisfåra. Sprid gärna rötterna som en solfjäder och alltså med rötterna (rotknopparna) riktade åt samma håll. Den buktiga sidan av plantan ska vara nedåt och då riktas de små rottrådarna nedåt och kronan, med knoppanlagen, vänds uppåt.

Plantavstånd och plantering
Sätt plantorna med minst tre decimeters avstånd och om du har flera rader så bör du ha en meter mellan raderna, gärna uppemot 1,5 meter men det beror lite på växtplats och vilken sparrissort du odlar.

Enkelt uttryckt sätter du alltså cirka tre plantor per löpmeter i din sparrisrabatt/sparrisland.

Fyll på med jord över plantrötterna. Men lägg inte på all jord utan fyll en knapp decimeter högt.

Hittar alltid upp

Det kan mycket väl vara så att plantan har börjat skjuta skott när du planterar den och då hamnar eventuellt skotten under jorden. Detta gör inget utan skotten växer snart upp ur jorden. Om skotten ser ut att växa snett eller konstigt är det inget att oroa sig över, de söker sig upp mot solen och ljuset och hittar därför alltid rätt.

Pyssla om dina plantor
Förutom att skörda i maj och fram till midsommar bör du pyssla om dina sparrisplantor lite då och då.

Jorden
Resten av jorden fyller du på under de kommande veckorna och månaderna i samband med att du rensar ogräs och vattnar.

Vattnet
Sparrisen kan må bra av vattning under det första året eller vid extrem torka under senare år. Men annars gör sparrisens djupa rotsystem att växten förses med vatten på ett bra sätt.
Som vid all vattning: vattna rejält när du vattnar. Att skvätta lite på jordytan är ingen mening eftersom sparrisrötterna går på djupet.

Näringen

Sparrisplantorna mår bra av lite näringstillförsel under framför allt de första åren. Lägg därför på till exempel komposterad stallgödsel (finns i säckar, ex ko- eller hönsgödsel) runt plantorna varje vår under de tre första åren. Planteringsåret, det första året, kan man sprida en del av gödseljorden före plantering och en del något senare när plantorna har vuxit en tid. De följande åren sprids all gödsel efter skörden.

Ogräset

Tänk på att hålla undan ogräset under hela odlingssäsongen. Sent på hösten skär du också av det vissnade långa bladverket (blasten). Skär nere vid marknivå och kompostera eller bränn blasten.

Skörden
Sparrisen behöver etablera sig väl innan man börjar skörda så första året bör man avstå från att skörda medan man tar några skott andra året. Från tredje året kan man skörda mer men rekommendationen lyder att man bör avsluta skörden runt midsommartid, så att plantan kan samla ny näring till nästa säsong.

Men tiden går fort, snart skördar du en underbar egen sparris till nöje för dig och din familj och kanske även i glada vänners lag! SÅ BESTÄLL PLANTOR: Odla din egen sparris!

Du önskas många smakliga sparrismåltider!