Äppelmust – jättegott!

Häromdagen, i början av september 2012, mustade vi äpplen. Detta gav cirka 65 liter av en underbar dryck. Vi mustade nu på de tidigt mogna äppelsorterna Transparente Blanche och Sävstaholm.

Att musta är kul och drycken blir både god och nyttig!

Vi hade besök på Näset av mustningsentreprenören David Addison och Ingvar, båda från Kvallsta i Knivsta.
Elisabeth och Sven, Näsets Gröna, hjälpte till och vi fyllde flaskorna med en supergod äppeldryck.

Två grannar på Källbovägen passade på att samtidigt göra must på lite äpplen när Davids utrustning ändå var på plats.

OM du vill läsa om Transparente Blanche, klicka här: Fruktodlarna
OM du vill läsa om äpplet Sävstaholm, klicka här: Rydlingen plantskola

Nu låter vi bilderna tala sitt tydliga språk.

Därnere, i trädgården på Näset, satte vi upp mustningsapparaturen.

 

Kross, press, kärl och äpplen är på plats.

 

Krossade äpplen hälls i pressen.

 

Nu rinner det till. Äppelsaften flödar och silas innan den tappas på flaskor.

 

Många flaskor blev det ...

 


Stora och små flaskor.

 

Sockerhalten testas för de olika äppelsorterna.

 

Det visade sig att våra äpplen höll en hög sockerhalt, enligt "the appelboy", engelsmannen David Addison.

 

David säger: Goda äpplen på Näset.

 

Och då säger Sven skål!

 


Äppelresterna blir till en riktig tillgång i komposten.