Storyn bakom äppelmustningen
på Näsets Gröna

Att musta äpplen är kul och drycken blir fantastisk! God och nyttig!
Bara äpplen – inga tillsatser – och du får en underbar dryck i ditt glas!

Vi är mycket glada över att ha ramlat in i "mustningsbranschen"! Här följer historien om hur det gick till.

Så mycket fallfrukt ...
När engelsmannen David Addison kom till Sverige i början av 2010-talet såg han all frukt som låg oanvänd i de svenska trädgårdarna. Kanske man ska starta verksamhet med äppelmustning, "making applejuice", tänkte David.

Så föddes "The appelboy"
Sagt och gjort. David inhandlade utrustning för att musta äpplen och första kunden blev faktiskt Sven Secher på Näsets Gröna. Sven som alltid (sedan 1950-talet) gillat äpplen och senare även äppelmust, tilltalade David på detta sätt:
"Hello David – my friend, the appelboy".
"Kul kille den där Sven", tänkte David och så döpte han sitt företag till "The appelboy".

Senare kom "The appelboy 2"
Efter dryga fem år var det dags för David att flytta bopålarna igen när han hösten 2017 flyttar han till London.
Inför flytten ringde David upp Sven våren 2017.
Följande dialog tog vid:
David: "Hello Sven. How are you doing?"
Sven: "Hello appelboy. I'm fine, thank you. And you?"
David: "OK. Sven, listen:"
"I am moving back to UK. And you know, my applejuice-equipment. I want to ask you: would you like to by it?"
Sven: "Yes."
David: "This is my price: NN NNNN SEK. Is it ok?"
Sven: "Yes."
David: "I am happy. You, Sven, were my very first customer with my mobil based juice production. And you helped me with the name "The appelboy". You also sent good pics for my webbsite. So, it is suitable. And so nice. That you will continue my work, my deed, with Swedish apples."
Sven: "I am as happy as you are. I will do my very best with your appeljuice-equipment."
David: "I wish you all the luck!"

Nu låter vi bilderna tala sitt tydliga språk. Så här kan det se ut när vi gör äppelmust på Näsets Gröna. Välkommen att vara med Du också!

Därnere, i trädgården på Näset, sätter vi upp mustningsapparaturen.

 

Kross, press, kärl och äpplen är på plats.

 

Krossade äpplen hälls i pressen.

 

Nu rinner det till. Äppelsaften flödar och silas innan den tappas på flaskor.

 

Många flaskor blir det ...

 


Stora och små flaskor med en underbar dryck.

 

Sockerhalten testas för de olika äppelsorter.

 

Det har visat sig, i våra möten med David "The real appelboy", att våra äpplen i Sverige håller en hög sockerhalt, enligt engelsmannen David Addison.

 

David säger: Goda äpplen på Näsets Gröna.

 

Och då säger Sven skål!

 


Pricken över i:et: Äppelresterna blir till en riktig tillgång i komposten.