Torkan bromsar skörden

Visst är det härligt med den soliga sommaren. Men det frestar på växtligheten. Torkan gör att vissa grönsaker växer långsamt och vi vill därför flagga för begränsad tillgång i Grönsaksbutiken på lördag den 27 juli.

Som väl är ligger våra grönsaksodlingar vid Mälaren så vi har god tillgång till vatten. Sjövattnet är en tillgång när torkan är så svår som denna sommar 2013.
Den törstiga kålen
vattnas så mycket
som möjligt.

Men trots att vi vattnar och vattnar och ..., så lider vissa växter av den extrema torkan. Det gäller till exempel andra omgångens morötter och rödbetor som vi får vänta lite på. Samma sak gäller bondbönor och sallaten. De första såddomgångarna av dessa grönsaker var fina men de är nu skördade och slut, och nu får vi vänta några dagar på att de senare sådderna ska mogna fram.

En annan vattenslukande grönsak är kål och i våra land kämpar broccoli, spetskål, savoykål, vit- och rödkål, brysselkål, grönkål och kålrabbi mot vattenbristen. Längtan efter regn är stor. Vi vattnar men just kål mår bra av lite svalare och regnigare väder (kål gillar typisk svensk sommar).

Vi skördar och packar nu (fredag-lördag 26-27 juli) grönsaker till våra fasta kunder och ni som har bokat veckolåda med grönsaker. Vi hoppas också att kunna duka upp en del på bordet i grönsaksbutiken på lördag klockan 14-17.

Men vi vill här informera om att utbudet kommer att vara begränsat.
"Först till kvarn gäller" i Grönsaksbutiken och alla är verkligen ändå hjärtligt välkomna!

Hälsningar
Sven och Elisabeth
Näsets Gröna
Vi vattnar också mycket för hand. Då kommer vattnet exakt där det ska; till växterna och deras rötter.

 

Kom du via vår facebook-sida, så har du sett redan sett denna bild. Men visst kan man titta en gång till på några av våra tomatsorter. Besök vår facebook, och klicka på gilla så får du löpande information livet, odlandet och skörandet på Näset: Näsets Gröna – Facebook, välkommen!