Rekordlång skördehöst

Varje odlingssäsong är unik. Hos oss på Näsets Gröna summeras 2015 vädermässigt så här:
1. Kall och blöt vår och försommar.
2. Lång varm torr höst.
Däremellan hade vi en kort fin sommar (augusti) som följdes av en enastående höst: lång, varm och torr, vilket gjorde att vi kunde sköra i våra friland ända in på julhelgen.

Så här beskriver vi hela odlingsåret 2015:
Tog tid på sig
att mogna.
Den kalla blöta våren 2015 försenade särskilt de värmeälskande grönsaksväxternas tillväxt och mognad. Det handlar om växter som tomat, gurka, paprika, chili och aubergine.
När vi öppnade försäljningen i början av juli var tillgången därför begränsad och det fick vi (och sorry alla våra kära kunder!) leva med under sommaren. Här fanns grönsaker till försäljning men inte i så stora mängder som vi alla önskade.

Grönsaklådorna
Till er som abonnerar på veckolådor med grönsaker:
Tack alla kära lådkunder och välkomna tillbaka säsongen 2016!

Så här kunde lådorna se ut under 2015:
Tomat, sockerärtor, lök, purjo, vitlök, morot, persilja, sallat och squash.
Jodå, visst fanns det en del i veckolådorna. Men till nästa år hoppas vi på att det blir mer välfyllda.

Direktförsäljningen

Ni som kom hit för att handla direkt i vår trädgård under kafétiderna på lördagseftermiddagarna såg att det var "först till kvarn" som gällde. Nästa år (2016) satsar vi på större skördar och rikare försäljningsbord vid våra öppettider.
Tack alla ni som så ofta kom till vår trädgård för att handla grönsaker och fika och "luncha" säsongen 2015! Mycket välkommen 2016!

Vår trädgårdsmästare Helena har här laddat upp på grönsaksbordet och käcka tjejer från Sigtuna var snabbt framme för att handla pinfärska grönsaker.


Restaurangkunderna
Tack kära restaurangkunder (inklusive kaféer och cateringföretag) för att ni alltid är så positiva när vi kommer till er med våra grönsaker, blommor och microgröna ätbara blommor och blader.

Särskilt stort tack till:
32 rum och kök i Sigtuna
Noors slott i Knivsta 
Krusenberg Herrgård i Knivsta
.

Så här kunde restaurangleveranserna se ut:

Lastat för restaurangleverans.

 



Lite mer om odlingssäsongen 2015: 

Sent men efter hand mognade det på riktigt bra
Vi bedömer att vi under första halvan av sommaren var två till tre veckor senare än normalt med till exempel mognaden av tomaterna.

Lång skördeperiod
Med augusti kom sommarvärmen och soltimmarna. Allt gick fort och det torra vädret höll i sig hela hösten ända fram emot lucia- och juletider. Den långa torra och varma hösten gjorde också att vi kunde vårda våra odlingar och skörda våra grönsaker långt in på hösten.
Nu ser vi att vi har skördat sådant som purjolök, rotselleri, grönkål, svartkål, savoykål, spetskål, rödkål, brysselkål, palsternackor med mera ända in i december. Det är fantastiskt. Brysselkål och grönkål klarar även vintern så där kan skörden fortgå ännu längre.

Vi hade faktiskt även sallat kvar i landen som inte hade frusit bort långt in i november. Här två bilder på det:

Romansallat, frisk och fin. (Bilden tagen i slutet av november 2015).
Liksom Crisp frillice, fräsch och god långt in på hösten.
 
Inför 2016 ...

Vi upplever att vi har lärt oss mycket under 2015. Både när det gäller själva odlingen och vad ni kära kunder har för önskemål. Vi tar med oss det i planeringen inför nästa säsong.

Bättre och mer av det mesta, är det som vi satsar på inför 2016!

Men först går vi i ide över julhelgerna. Tid för vila och återhämtning.

I mitten av januari är vi tillbaka. Då beställs fröer och de första sådderna sker i slutet av månaden. Vi återkommer med rapporter om det.

Följ oss också på:

Facebook Näsets Gröna
https://www.facebook.com/pages/N%C3%A4sets-Gr%C3%B6na/326687477443397

Instagram #nasetsgrona
https://www.instagram.com/nasetsgrona/

Väl mött 2016!

Med varma gröna hälsningar från Helena, Elisabeth och Sven!