Äppelmustning på Näsets Gröna

Härlig dryck.
Bara äpple.
Inget annat.

FRÅN DEN 16 SEPTEMBER OCH HELA HÖSTEN 2018 ÄR VI TYVÄRR HELT FULLBOKADE I VÅRT MUSTERI.

Vi hade så gärna mustat dina äpplen men trots att vi kör mycket hårt så räcker inte tiden till. Vi beklagar verkligen detta och önskar dig välkommen tillbaka nästa år, 2019!!

Läs ändå gärna mer nedan, så är du förberedd till nästa års mustningar!

 


Bilder från vårt musteri finns via länkar under denna text.
Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter nedan.
Här följer lite fakta och information.


Vi är som nämnts ovan fullbokade för säsongen 2018 men här följer ändå information om vårt sätt att musta åt dig.

Vi mustar framför allt äpplen! Men även päron
Vi pressar även saft och juice av bär och druvor.

Mustning sker efter tidsbokning. Boka därför din tid med framförhållning när vi kommer till 2019!

Ta gärna själv med flaskor och dunkar. Men om du inte har sådana, så tillhandahåller vi 1-liters flaskor, en populär 2-liters Bag-in-box (snygg både hemma och som gåbort present, se bild nedan) och 5-liters dunkar.

Observera att vi inte pastöriserar musten. Själva fryser vi in musten i lagom stora flaskor eller i Bag-in-boxen. Men du kan även pastörisera eller använda konserveringsmedel.

Saknar du äpplen men vill ha egen must kan du köpa äpplen av oss.

När mustar vi?
Mustningen pågår under sommar och höst, framför allt under augusti, september och oktober.

Var med under mustningen eller lämna-hämta
Vi ser gärna att du är med när vi mustar och själv fyller dina flaskor och dunkar med musten. Ett annat alternativ, framför allt vid stora mängder frukt, bär eller druvor, är att du lämnar in frukten för mustning och hämtar den enligt överenskommelse med oss. Om vi ska fylla dina flaskor och dunkar, så gör vi gärna det mot ersättning.

Boka alltid tid för din mustning
Det är många som vill musta och pressa frukt och bär hos oss på Näsets Gröna och därför är det viktigt att du bokar tid i så snart du vet när din frukt eller dina bär mognar fram.
Ta kontakt för bokning av tid genom att maila:
info@nasetsgrona.se eller ringa och sms:a Sven på nummer 070-672 06 32.

Men obserera alltså att vi är helt fullbokade för hösten 2018!

Krav på frukten
Du bör se till att dina äpplen är rena och inte har påbörjad röta. Men lite stötskador gör inget. Vid fallfrukt är det viktigt att inga betande djur, eller katter och hundar har spridit bakterier till frukten. Avstå från att ta vara på sådan frukt. Skälet är risken för e-coli bakterier. OBS: Äpplena får heller inte föra jord, grus eller sten med sig – då förstörs våra knivar i mustkvarnen!
Mustens kvalitet avspeglas i äpplets kvalitet. Enklast är att säga att all frukt som du kan tänka dig att äta också blir fin must.

Hur mustar vi?
Via länkar längst ned på denna sida kan du se bilder från vår mustning i vår miljö på Näsets Gröna. Bilderna är det enklaste sättet att förklara hur vi mustar.

Men korthet kan vi beskriva våra rutiner så här:

1. Lämna in din frukt eller köp äpplen av oss
Det vanligaste är att du som kund har med dig din frukt (eller bär och druvor) till oss. Är det tungt att bära så tillhandahåller vi ett begränsat antal kärror som du kan använda från bilparkeringen till musteriet. Ibland hämtar vi din frukt, mot betalning om du beställer det.

 

 

Fin svensk frukt.

Om du inte har egna äpplen men gillar äppelmust, så du köpa obesprutad frukt av oss och få den mustad hos oss. Hör av dig så ordnar vi det: sven@nasetsgrona.se eller tel och sms: 070-672 06 32.


2. Vägning, ev tvättning och tidsbesked
Vid behov så väger vi frukten först och om den behöver tvättas/sköljas så sker det. Detta moment får du gärna göra själv, allra helst hemma hos dig innan du kommer till oss så rullar arbetet på bättre i musteriet. Annars tvättar du här. Därefter får du besked om vi kan ta dina äpplen omgående eller hur lång väntetiden blir (som du kan utnyttja till att ha trevligt i vår trädgård!). Har du förbokat mustningen så har vi redan en överenskommelse om detta klar.

3. Kvarn och press
Därefter krossar vi äpplena i kvarnen. Utkommer en härlig massa som sedan hälls i en press av lämplig storlek. Vi har tre storlekar på våra hydropressar: 20, 40 och 90 liter.

4. Dunk- och flaskfyllning men helst snygg serveringspåse
Från pressen rinner den underbara drycken ner i våra hinkar. Därefter får du vid ett bord fylla din must i dina dunkar och flaskor. Saknar du sådana så har vi ett litet lager av flaskor och dunkar. Men framför allt så rekommenderar vi vår serveringspåse "Apeldryck". Snygg och praktisk (se bilder via länkarna).

 

Vår "Bag-in-box"
för äppelmust
rymmer 2 liter.
Snygg, praktisk
och med tappkran.

Observera: inte heller
musten i denna box är
pastöriserad. Boxen kan

frysas.

Den must som du får tillbaka av dina äpplen är inte pastöriserad och inga konserverinsmedel är tillsatta. Hållbarheten ofryst är därför 3-4 dagar, ibland en vecka. Men se upp så att musten inte jäser (såvida du inte ska göra sider eller vinäger). Vi fryser det mesta av vår egen must men pastöriserar också en del till oss själva i kastrull på spisen. Det kan du också göra med din egen must, fråga oss om du undrar hur du ska göra.


Kilo äpplen blir x liter must
Utbytet brukar vara minst 50 procent. Våra erfarenheter är att det ofta ligger på uppemot 60 procent men vi har fått ännu mer vid några tillfällen. Avgörande är givetvis fruktens saftighet och kvalitet.
Enklet uttryckt kan man säga att två kilo äpplen ger minst en liter must.
Eller att två välfyllda papperskassar på sammanlagt 25 kilo ger uppemot 15 liter must.

Priser
Med utgångspunkt från våra storlekar på pressarna och tidsåtgången för hela arbetet med mustningen har vi följande priser:
Under 25 kilo frukt, bär eller druvor: 15 kr per liter must.
25-100 kilo frukt, bär eller druvor: 10 kr per liter must.
Mer än 100 kilo frukt, bär eller druvor: 8 kr per liter must.
Inga tillkommande kostnader, exempelvis för borttagande av avfallet. Priserna är inklusive moms.
Vi har 1-liters flaskor (15 kr), 2-liters Bag-in-box (45 kr) samt 5-liters dunkar (39 kr) till försäljning. Den snygga och mycket praktiska Bag-in-boxen (bild ovan), kan också frysas. Den är mycket trevlig att servera ur, både hemma och perfekt som "gå bort present"!

Vi önskar dig mycket välkommen till vårt musteri!
Läs  mer i några av de artiklar som vi har publicerat om äppelmustning och där kan du också se bilder från vår miljö och vårt musteri:

Äppelmustning lördagen den 21 oktober 2017

Äppelmust – jättegott! Från en mustningsdag på Näsets Gröna

Storyn bakom mustningen på Näsets Gröna ...

Äppelsommaren 2013

 

Äppelmustning på Näsets Gröna.