Äppelmustning på Näsets Gröna

Härlig dryck.
Bara äpple.
Inget annat.

Välkommen till vår trädgård för mustning av dina äpplen!
Saknar du äpplen men vill ha egen must kan du köpa äpplen av oss. Vi pressar även saft och juice av bär och druvor.

Kommer du på våra öppna mustningsdagar, så är du samtidigt välkommen att ha en skön stund i vår trädgård och njuta av allt gott i vårt kafé. Vi har även tidsbokning på annan tid med "hämta-lämna"-service.


Bilder från vårt musteri finns via länkar under denna text.
Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter nedan.
Här följer lite fakta och information.

"Kombiutflykt"
På våra mustningsdagar är vårt trädgårdskafé öppet och vi säljer också oftast grönsaker och blommor samtidigt, liksom trädgårdsredskap och lite annat smått och gott. Så din mustningsutflykt till oss på Näsets Gröna kan kombineras med andra aktiviteter i vår trädgård.
Ibland har vi även pomologer, biologer och andra på plats för kunskapsspridning och inspiration.
Gör därför mustningsutflykten Näsets Gröna till en mångsidig upplevelse och återkom flera gånger under säsongen!

När mustar vi?
Mustningen pågår under sommar och höst, framför allt under september och oktober. Kontrollera alltid vilka dagar som vi har öppet. Öppetiderna framgår av vår hemsida, bland annat i kalendern "Detta är på gång".
Du kan också alltid maila: info@nasetsgrona.se eller ringa och sms:a på 070-672 06 32.

Föranmäl gärna även på "drop-in" på våra öppna lördagar

Det bästa är om du föranmäler att du vill musta hos oss. Men i mån av tid tar vi även "drop-in" under våra öppettider, vanligtvis lördagar under säsong kl 12-16.

Lämna-hämta
Ett annat alternativ, framför allt vid stora mängder frukt, bär eller druvor, är att du lämnar in frukten för mustning och hämtar den enligt överenskommelse med oss. Är det många kilo äpplen, bär eller druvor så vill vi alltid boka tid som passar både dig och oss. En möjlighet är också att du stannar under mustningens gång och själv tappar upp musten i dina flaskor och dunkar.

Krav på frukten
Du bör se till att dina äpplen är rena och inte har påbörjad röta. Men lite stötskador gör inget. Vid fallfrukt är det viktigt att inga betande djur, eller katter och hundar har spridit bakterier till frukten. Avstå från att ta vara på sådan frukt. Skälet är risken för e-coli bakterier.
Mustens kvalitet avspeglas i äpplets kvalitet. Enklast är att säga att all frukt som du kan tänka dig att äta också blir fin must.

Hur mustar vi?
Via länkar längst ned på denna sida kan du se bilder från vår mustning i vår miljö på Näsets Gröna. Bilderna är det enklaste sättet att förklara hur vi mustar.

Men korthet kan vi beskriva våra rutiner så här:

1. Lämna in din frukt eller köp äpplen av oss
Det vanligaste är att du som kund har med dig din frukt (eller bär och druvor) till oss. Är det tungt att bära så tillhandahåller vi ett begränsat antal kärror som du kan använda från bilparkeringen till musteriet. Ibland hämtar vi din frukt, mot betalning om du beställer det.
Fin svensk frukt.

Om du inte har egna äpplen men gillar äppelmust, så du köpa obesprutad frukt av oss och få den mustad hos oss. Hör av dig så ordnar vi det: sven@nasetsgrona.se eller tel och sms: 070-672 06 32.


2. Vägning, ev tvättning och tidsbesked
Vid behov så väger vi frukten först och om den behöver tvättas/sköljas så sker det. Detta moment får du gärna göra själv, allra helst hemma hos dig innan du kommer till oss så rullar arbetet på bättre i musteriet. Annars tvättar du här. Därefter får du besked om vi kan ta dina äpplen omgående eller hur lång väntetiden blir (som du kan utnyttja till att ha trevligt i vår trädgård!). Har du förbokat mustningen så har vi redan en överenskommelse om detta klar.

3. Kvarn och press
Därefter krossar vi äpplena i kvarnen. Utkommer en härlig massa som sedan hälls i en press av lämplig storlek. Vi har tre storlekar på våra hydropressar: 20, 40 och 90 liter.

4. Dunk- och flaskfyllning men helst snygg serveringspåse
Från pressen rinner den underbara drycken ner i våra hinkar. Därefter får du vid ett bord fylla din must i dina dunkar och flaskor. Saknar du sådana så har vi ett litet lager av flaskor och dunkar. Men framför allt så rekommenderar vi vår serveringspåse "Apeldryck". Snygg och praktisk (se bilder via länkarna).
Vår "Must-in-box"
rymmer 2 liter.
Snygg, praktisk
och med tappkran.

Den must som du får tillbaka av dina äpplen är inte pastöriserad och inga konserverinsmedel är tillsatta. Hållbarheten ofryst är därför 3-4 dagar, ibland en vecka. Men se upp så att musten inte jäser (såvida du inte ska göra sider eller vinäger). Vi fryser det mesta av vår egen must men pastöriserar också en del till oss själva i kastrull på spisen. Det kan du också göra med din egen must, fråga oss om du undrar hur du ska göra.


Kilo äpplen blir x liter must
Utbytet brukar vara minst 50 procent. Våra erfarenheter är att det ofta ligger på uppemot 60 procent men vi har fått ännu mer vid några tillfällen. Avgörande är givetvis fruktens saftighet och kvalitet.
Enklet uttryckt kan man säga att två kilo äpplen ger minst en liter must.
Eller att två välfyllda papperskassar på sammanlagt 25 kilo ger uppemot 15 liter must.

Priser
Med utgångspunkt från våra storlekar på pressarna och tidsåtgången för hela arbetet med mustningen har vi följande priser:
Under 25 kilo frukt, bär eller druvor: 15 kr per liter must.
25-100 kilo frukt, bär eller druvor: 10 kr per liter must.
Mer än 100 kilo frukt, bär eller druvor: 8 kr per liter must.
Inga tillkommande kostnader, exempelvis för borttagande av avfallet. Priserna är inklusive moms.
Vi har även ett begränsat antal flaskor och dunkar till försäljning. Den snygga och mycket praktiska "Must-in-box" (bild ovan), som kan frysas, kostar 45 kronor inklusive moms. Trevlig att servera ur hemma och perfekt som "gå bort present". (Nästan lika fint som en vacker blombukett eller en korg grönsaker från Näsets Gröna ...).

Vi önskar dig mycket välkommen till vårt musteri!
Läs  mer i några av de artiklar som vi har publicerat om äppelmustning och där kan du också se bilder från vår miljö och vårt musteri:

Äppelmustning lördagen den 21 oktober 2017

Äppelmust – jättegott! Från en mustningsdag på Näsets Gröna

Storyn bakom mustningen på Näsets Gröna ...

Äppelsommaren 2013

Äppelmustning på Näsets Gröna.