Våra odlingar

 
Vi odlar det mesta när det gäller ätbara grönsaker som passar i vårt gynnsamma Mälarklimat. Till exempel grönsaksfrukter som tomat och gurka, rotsaker som morötter och rödbetor, ärtor och bönor samt sallat och kål av många olika slag.

Vi sår och odlar allt på plats här på Näsets Gröna och vi har även både örter och blommor och driver upp plantor av allehanda slag.

Läs mer om våra odlingar – vad vi odlar och på vilket sätt vi odlar –  under länkarna till vänster!

Ekologiskt
Vi jobbar med naturen i ett naturligt kretslopp där komposter och vår åttaåriga växtföljd hör till grunderna i våra odlingar. Givetvis efter ekologiska principer med miljöns bästa i fokus.

Fossilfritt
Vi har tagit ytterligare ett steg: Såväl våra odlingar som våra transporter är fossilfria. Via länkarna till vänster kan du läsa mer om vår fossilfria verksamhet.

Om grönsaksodlingarna på Näsets Gröna:

Helhet och grundläggande värderingar
Vi lägger stor vikt på det ekologin och det naturliga kretsloppet och försöker att sätta människan, naturen, odlingen, jorden och komposten i centrum.
Vi strävar efter bästa möjliga ekologiska och fossilfria odling och vi använder givetvis ingen konstgödsel och inga kemiska bekämpningsmedel.

Våra kretsloppsmedarbetare är många.

Glädje i lärandet
Vi lär oss varje dag mer i riktningen "att jobba med naturen". Detta är inget hokus pokus, utan mer som att återgå till forna generationers odlingsmetoder i denna anrika kulturbygd.

Utveckling som vi gläds åt, är när vi under årens lopp trots varierande väderlek och temporära motgångar av torka, angrepp av skadegörare eller andra motgångar (inklusive brist på tid), ändå lyckas få fram verkligt nyttiga och goda, naturligt odlade grönsaker!

Odlingen
Gynnsam odlingsplats

Våra odlingar utgår från trädgårdens naturgivna miljö med de fina odlingsförutsättningar som Mälarklimatet på Näset erbjuder. Odlingen ligger i söderläge med ett fullkomligt skydd mot den kylande nordanvinden. Det sjönära läget med Mälaren som vattenreservoar ger oss bevattningsvatten och ackumulerad värme.

Jorden
Jorden på Näsets Gröna är kraftigt lerdominerad vilket gör att fukt och näring behålls länge i våra odlingsjordar. Vår löpande tillförsel av organiskt material i form av löv, gräs och kompost lättar upp lerjorden och förbättrar strukturen. Denna tillförsel sker året om och i största möjliga utsträckning täckodlar vi.
Komposterandet pågår löpande. Direkt i jordbäddarna eller som här i friliggande "förmultningsstationer".

Alltid täckt jord
Målet är att all jord alltid ska vara täckt med organiskt material och helst då av växande grödor. Vår växtföljd är härvidlag grundläggande. (Läs mer om växtföljen på Näsets Gröna här!)

Odlingsteknik
Vi odlar i upphöjda bäddar och kör aldrig med maskiner i vår trädgård. Vår odlingsteknik är således helt manuell och vi undviker till och med att trampa i odlingsbäddarna. Skälet till detta är att luftigheten och strukturen är av stor betydelse för odlingsresultatet och då är minsta packning av jordpartiklar och växtrötter av ondo.

Fossilfria
Denna odlingsteknik gör också att vi, till skillnad mot den gängse ekologiska grönsaksodlingen, bedriver våra odlingar i stort sett fossilfritt vilket vi anser vara i högsta grad eftersträvansvärt med tanke på de klimathot som vi alla står inför. Att producera mat ekologiskt och fossilfritt kan vara ett sätt att bidra till en bättre framtid för våra barn och barnbarn. (Läs mer om klimathoten här!)
Och läs mer om miljöarbetet på Näsets Gröna genom att klicka knapparna ovan till vänster!

Fröet

Det är skillnad på frö och frö. Vi talar då om gentiken och fröets egenskaper. Enkelt uttryckt kan vi säga att den ena tomaten är godare och nyttigare än den andra sortens tomat. Detta beroende på vilket tomatfrö (sort) som du har sått i din jord.
Detsamma kan man säga om alla grönskar: den ena palsternackan är smakligare och nyttigare än den andra. Den ena grönkålen, bönan, gurkan, sallaten .... med flera, ger dig mer smak och näring än den andra sorten.
Detta försöker vi ta hänsyn till i våra val av frö till odlingarna på Näsets Gröna.

Samtidigt vet vi att smaken påverkas av många andra faktorer, än fröets genetik.

Näsets Gröna 2012-2017!

Genom att rulla neråt på denna sida får du en snabböversikt av vår verksamhet under säsongerna 2012-2017, sex trädgårds- och kafésomrar.

Främst beskrivs här vår kärnverksamhet (mycket kortfattat) med våra odlingar, grönsaker och trädgårdskaféet.

Utöver detta (som ses nedan) så tar vi emot grupper för olika aktiviteter, ordnar tomatprovningar, har trädgårdsvisningar och jobbar med trädgårdsrådgivning med mera.

Gå även in på övriga knappar längst upp i menyn på denna sida, så får du veta mer.

OCH följs oss på:

Vår Facebooksida

På vårt Instagram #nasetsgrona https://www.instagram.com/nasetsgrona/

Vill du ta direktkontakt med oss? Här är våra kontaktuppgifter! (klicka).

Du är mycket välkommen! Vi ses!

Elisabeth, Sven och Helena


Välkommen till 2017!

2017 var inledningsvis kall. Inte bara januari, se bild nedan, utan hela våren var kylig.

Kylan gjorde att våra utplanteringar på våren av tidigt sådda grönsaker och blommor blev försenade, jämfört med ett normalår. Inte minst var det de värmekrävande växterna som chili, paprika, tomat och augergine som fick stå inomhus längre än vanligt. Det handlade om tre veckors försening som inte kunde tas i fatt under sommaren. Detta gjorde att vi fick vänta länge på de första tomaterna (i början av juli).

Senare kom värmen och tillväxten i landen tog fart. Det var också ett jättestort intresse för vårt kafé och vår trädgård som utflyktsmål, vilket gladde oss mycket.

Hösten blev varm och lång så skördandet av rotselleri, jordärtskockor, purjolök, persilja, kål- och rorfrukter av olika slag kunde pågå länge. Även frostkänsliga blommor som dahlia och grönsaker som tomater kunde blomma och växa och ge skörd långt in på hösten (oktober-november).

Spetskål – en av godsakerna under året.

 


 

Så här inleddes januari 2017 i vår trädgård:

Vinterträdgården är så otroligt vacker!

 

Och både odlingsbäddar och odlare vilar.

Kall vår!

Maj våt och kall –  fyller bondens lada all.
Så lyder ordspråket. Våt var inte våren
2017. Men däremot kall. Det kan vi intyga. Många minusgrader många nätter långt fram i maj. OVANLIGT här vid Mälaren.

Så efter denna mycket kalla vår, så får se hur skörden blir till sommaren. Här är några vårbilder.

Vinterkrukodlade lökväxter som tar sig i det första vårljuset.

Mycket att så!

 

 

Äntligen plant- och kafédagar!

Här nedan är vi framme i slutet av maj 2017 och våra "vårliga" plant- och kafédagar är över för i år. Nu blickar vi framåt mot sommar- och höstsäsongen då vi öppnar lördagen den 8 juli. Från den dagen har vi öppet varje lördag eftermiddag hela sommaren och en bra bit in på hösten. Alltid klockan 12-16.

 
 
Hembakat - så klart!

 


Låt dig väl smaka!

 

 

Sommarens öppna lördagar med grönsaker, blommor och trädgårdskafé inleddes den 8 juli. Från den dagen hade vi öppet varje lördag långt in på hösten. Alltid kl 12-16.

Den 21 oktober hade vi en jättefin äppeldag. Se bilder nedan.

Äppelmustning pågår.

 

Bara äpple. Rakt ner i flaskan för god och nyttig dryck.

 


Från säsongen 2016!

Grönsaker, plantor, blommor och sommarkafé. Samt nyinvigd "handelsbod" och "TomatTerrass. Därtill som tidigare trädgårdstjänster, tomatprovningar och andra aktiviteter efter önskemål från Dig. Så ser vårt program ut för säsongen 2016.

Tomater ...
och
mycket
annat!
Vi fortsätter alltså som tidigare med vår verksamhet på Näsets Gröna. Uppmuntrade av alla fantastiska kunder och besökare hos oss försöker vi göra allt ännu lite bättre. Det betyder att vi siktar på mer och ännu finare grönsaker, mer bröd, många bullar och plats för fler besökare i vårt kafé.

Ändå vill vi ha kvar småskaligheten. Vi vill gärna träffa Dig och vi hoppas att Du även fortsättningsvis ska trivas i vår trädgård, kika in i våra växthus, snacka grönt, få en stunds avkoppling och kanske lite kunskaper. Träffa vänner och fika bland blommor och blad samt handla med dig lite grönsaker, plantor, blommor och andra köks- och trädgårdsnära produkter.

Nytt för i år är vår handelsbod samt fikaplatser med extra fin sjöutsikt!

Har du frågor eller önskemål, så är du alltid välkommen att kontakta oss!

Varmt välkommen till den gröna säsongen 2016!

Sven, Elisabeth och Helena

Följ oss också på:

facebook
instagram
bloggen
nyhetsbrev

Du är självklart också välkommen att ringa, sms:a eller maila oss:
018-34 62 20, 070-672 06 32, info@nasetsgrona.se

Här är några bilder från 2016:

TomatTersssen – vår mycket populära fikaplats i soligt läge och med garanterad sjöutsikt.

 

Grönsaksbutiken som år 2016 flyttade in i nybyggda Handelsboden.

 

Populärt kaffé, inte minst det hembakade surdegsbrödet.

 

Färdiga grönsakslådor till våra abonnenter.
Genom att prenumerera på våra veckolådor är du alltid garanterad grönsaker.
Maila Sven om du är intresserad 2017: sven@nasetsgrona.se


Från säsongen 2015:

Under våren och försommaren 2015 hade vi  öppna lördagar med plantförsäljning och kafé.

Från den 11 juli till den 12 september 2015 har vi "Öppna lördagar" med grönsaksförsäljning, kafé med lunch- och fikameny (HÄRODLAT OCH HEMBAKAT). Trädgårdsmys och trädgårdssnack.

Öppettider: lördagar klockan 12-16! (11/7-12/9).

Med tre bilder nedan från 2015 ger vi dig här en glimt av alla härliga lördagar som vi har haft!
Tack alla kunder och gäster! Ni gör livet till en grön fest!

Trädgårdsmästare Helena Grip säljer grönsaker och snackar trädgård med vår trogna kund Tina Olsson.

 

Populärt fika- och lunchställe på Näsets Gröna.

 

Miljön på Näsets Gröna ...

 


 


Text och bilder från säsongen 2014.

Vi odlar de flesta sorters grönsaker och utbudet följer odlingssäsongen.

Ett exempel på en veckolåda.


Veckolådor
Familjer och enskilda erbjuds abonnemang på "veckolådor" då vi plockar ihop ett varierat innehåll av grönsaker förpackat i en trälåda, vilken bara är att hämta på överenskommen tid. I vissa fall levererar vi lådan till dig.
Lördagsöppet
Sommartid har vi också lördagsöppet i vår "grönsaksbutik". Försäljningen är mycket enkelt ordnad i och utanför ett av våra växthus och vi dukar då fram upp de grönsaker som just då är skördemogna. Utbudet är begränsat så "först till kvarn" gäller. Försäljningen är öppen klockan 12-16 från och med lördagen den 12 juli och till och med den 13 september 2014.

Trädgårdskaféet – en träff-
punkt människor emellan
som också erbjuder
gott att äta och dricka.
Trädgårdskafé
Välkommen också till vårt trädgårdskafé som hålls öppet under vår grönsaksförsäljning på lördagar, alltså klockan 12-16 från och med den 12 juli och till och med den 13 september 2014. 
I kaféet kan du handla grönsaker i vår enkla "butik" och sitta ner i vår trädgård med en kopp kaffe, te eller hemgjord saft. Nybakat kaffebröd därtill. Nytt för i år är även att du kan äta en lättare lunch i form av soppa med bröd eller en bit paj med sallad. Njut av godsakerna, lugnet, dofterna och möten med trevliga människor.

Om du har frågor är du alltid välkommen att kontakta oss.


Vi informerar här på hemsidan om vårt utbud av grönsaker och hur de mognar fram samt våra försäljningsformer och aktuella öppettider.
Läs här mer om aktuella öppetider!
Följ oss också på facebook! 
Och på Instagram!
Om du vill ha information snabbare än så, eller vill anmäla ditt intresse för att köpa grönsaker av oss på Näsets Gröna, är du välkommen att kontakta oss när du vill.
Klicka här för kontaktuppgifter!
Klicka här för att se vad vi odlar!

Dukat för försäljning
i grönsaksbutiken.

Text och bilder från säsongen 2013.

2013 höll vi öppet i butiken på lördagarna från den 13 juli till den 14 september och intresset var mycket stort. Det var med stor glädje som vi tog emot alla kunder.
Nytt under 2013 var att vi öppnade ett enkelt men trivsamt sommarkafé. Även det var mycket uppskattat.
Nedan några bilder från säsongen 2013.

Full rulle, stora som små!

 

Några lördagar även trädgårdskafé.

 


  


Grönsaksbordet är dukat.

 


Text och bilder från säsongen 2012.

Grönsaksförsäljning
i växthuset.
(Se större bild nedan).
Lördagsöppet under sommaren 2012
Vårt öppethållande under lördagarna i "Grönsaksbutiken" (enkelt utformat i vårt lilla växthus) är avslutat för säsongen 2012.
Grönsakslådor
Många väljer att abonnera på våra populära grönsakslådor (se nedan) och på detta sätt pågår försäljningen än ett tag under hösten 2012.
Kontakta oss för mer information och bokning! 
Anmäl ditt intresse
Vill du vara tydlig med att du vill handla grönsaker hos oss?! Klicka då här för mer information och svarsformulär.

Grönsakslådor
Vi packar i trälådor. Du hämtar din förbeställda grönsakslåda på vår förstukvist eller nere i växthuset på Näset.
Om du har ont om tid, så kommer vi med lådan hem till dig. 


Du är alltid välkommen att kontakta oss! (Klicka här eller se nedan). 
Ring oss: 070-672 06 32 (Sven) och 070-625 14 63 (Elisabeth).
Skicka sms: 070-672 06 32 (Sven) och 070-625 14 63 (Elisabeth).
Skicka mail: info@nasetsgrona.se
Besök oss: Välkommen till vår trädgård på Näset.
Grönsaksförsäljning i växthuset.

 Listan på våra grönsaker

Vi odlar: Baljväxter, bladväxter, gurkväxter, kålväxter, lökväxter, rotfrukter, potatis, grönsaksfrukter, stjälkar och knoppar, bär och frukt ... Men vad består egentligen denna gängse gruppindelning av?

Här är listan på de grönsaker som vi odlar på Näsets Gröna (klicka här!).