Squash- och spenatpaj

Nu hämtas maten i grönsakslandet. Oj vad gott. Här i juni 2013 kommer ett tips på gratäng med squash och spenat samt bönsallat som tillbehör.
Skördat, snabbt fixat i köket
och gräddad 30 minuter.

Deg
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning
250 g squash
1 lök av valfri sort
2 hackade vitlöksklyftor
olivolja att steka i
2 hg färsk spenat eller mangold
1,2 hg rivenvästerbottenost
3 ägg
3 dl mjölk
salt och peppar

Tillagning
Blanda degen snabbt i matberedare. Tryck ut degen i en pajform och låt vila kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet 10 min.

Grovriv squashen och blanda i ½ tsk salt. Låt stå ca 15 min. Pressa ur vätskan ur squashen.
Strimla löken och hacka vitlöken, fräs löken i olivolja någon minut. Tillsätt squashen och låt fräsa ytterligare någon minut. Tillsätt den hackade spenaten och fräs ytterligare någon minut tills spenaten sjunkit ihop. Häll fyllningen i pajskalet.

Vispa ägg och mjölk, salta och peppra och blanda i osten. Häll blandningen över squash- och spenatblandningen.

Grädda pajen i mitten av ugnen drygt 30 min.

Servera gärna en bönsallat till. Se bild nedan från vår måltid den 23 juni 2013.

Smaklig måltid!

Tomater, gurka, sallat, skärbönor, brytbönor, bondbönor ...
... odlat på Näsets Gröna.